Wat te doen voor het nieuwe (boek)jaar 2022

Nieuw boekjaar - Nouvel exercice financier
Is jouw accountantskantoor klaar voor het nieuwe jaar? Aan het begin van een nieuw (boek)jaar moet je een aantal administratieve zaken in orde brengen. Neem meteen ook de tijd om de werking van je kantoor onder de loep te nemen. Zo krijgt het nieuwe jaar een vliegende start!

Een nieuw (boek)jaar - een nieuw begin! Tijd om goede voornemens te maken en om je processen te herbekijken. En voor een paar administratieve zaken. We hebben een handig overzicht voor je gemaakt van de dingen die je zeker moet doen en van zaken die je kan doen om je accountantskantoor 2022-ready te maken.

Wat je zeker moet doen

Factuurnummering

Voordat je de eerste factuur in het nieuwe boekjaar maakt, moet je ervoor zorgen dat de factuurnummering juist ingesteld staat. Hoe je dat in AdminPulse doet, lees je hier.

Feestdagen

Zorg dat je medewerkers weten welke feestdagen en vervangende feestdagen er volgend jaar zijn. Je moet ze dit laten weten voor 15 december van het huidige jaar. Hier vind je een handig overzicht.

Medewerkers hoeven feestdagen niet zelf in te geven in hun registraties, AdminPulse registreert feestdagen automatisch.

Overuren

Je kan het saldo van overuren aanpassen, bijvoorbeeld terug op 0 zetten als je ze uitbetaald hebt. Hier lees je hoe je dat doet.

Behaal je de resultaten die je wil? Voor wat de financiële resultaten betreft, kan je misschien eens naar je prijzen kijken:

Pas je prijzen aan

De inflatie is sinds 2008 niet meer zo snel gestegen als nu. Kloppen jouw prijzen nog wel?

Jouw kosten zullen net als die van iedereen gestegen zijn. Tijd om je prijzen aan te passen? In AdminPulse is dat eenvoudig: open de prijstabellen, selecteer de prijzen die je wil aanpassen en klik op de knop "€ Bedrag aanpassen".

Factureer je via forfaits? Die kan je ook makkelijk aanpassen, lees hier hoe je dat doet.

Interne kostprijs

Als de lonen stijgen, moet je ook je interne kostprijs van je medewerkers aanpassen, anders klopt je rentabiliteit niet meer.

Diversifiëren

Je kan verschillende prijzen hanteren voor verschillende (groepen) klanten of medewerkers. Dit artikel legt uit hoe je dat doet.

Start met forfait facturatie

Jij investeert zodat je beter en sneller kan werken. Als je uurtje-factuurtje factureert, snijd je jezelf in je vel! Uren maal tarief is ook voor klanten minder interessant:

  • ze weten op voorhand niet waar ze aan toe zijn
  • klanten onderschatten hoeveel tijd iets kost en vinden jouw werk snel te duur
  • als jij trager werkt, moeten zij meer betalen. Dit voedt argwaan.

Het is beter om diensten via vaste prijzen aan te bieden. Bij de berekening van deze prijzen baseer je je dan niet alleen op de tijd die je denkt nodig te hebben, maar vooral ook op wat de dienst waard is voor jouw klant. Zo ontkoppel je tijd en prijs. 

Het is nog beter om de klant een voorschot voor (een gedeelte van) de te leveren diensten te vragen. Dit verhoogt de betrokkenheid en de motivatie van de klant om het project tot een goed einde te brengen: hij heeft er immers al geld ingestoken. 

Registreer nog wel de gepresteerde tijd, zodat je weet of de vaste prijzen correct zijn.

Lees hier hoe je dit instelt in AdminPulse.

Helicopterview

Een nieuw jaar is hét moment om stil te staan bij je dromen, je verwachtingen en de werkelijkheid. Waarom doe je ook alweer wat je doet? Heb je de klanten die je wil? Behaal je de resultaten die je wil? Waar zitten de verbeterpunten?

Over "Wie wil je zijn" en "Wie wil je als klant" vertelt Danny De Pourcq in de Syneton Talks aflevering Empathische kantoren maken het verschil. Heel interessant om nu even bij stil te staan!

Begin 2021 hoopten we nog dat Covid snel voorbij zou zijn, nu ziet het ernaar uit dat we er voorlopig mee zullen moeten leven. Is jouw kantoor intussen helemaal aangepast aan de nieuwe manier van werken of zit je nog in overlevingsmodus? In deze aflevering van Syneton Talks vertelt Emmanuel Degrève, voorzitter van het Forum for the Future en partner bij accountantskantoor Deg & Partners, onder meer hoe zij de betrokkenheid met klanten en medewerkers hoog houden.

Happy 2022

Het AdminPulse team en bij uitbreiding heel Syneton wensen jou en je familie fijne feestdagen en een gelukkig 2022!

Comments

Vereecken Guy
Kort en goed overzicht.
Top applicatie.