Visma: ruimte voor autonomie en innovatie

Interview John Reynders Visma
Visma geeft ruimte voor autonomie en innovatie: waarom 75% van de founders 5 jaar na overname nog steeds aan boord is.

Wie betrokken is in de accountancy-sector heeft de naam ‘Visma’ ongetwijfeld al zien passeren. Dit Scandinavisch softwarebedrijf is namelijk bezig aan een ware veroveringstocht door het Europese vasteland. Wij spraken met John Reynders, Area Director Benelux, over de groei van Visma in België en Nederland en hoe deze markt voor hem toch wel een beetje als thuiskomen aanvoelt.

De bedrijfsstrategie van Visma is eenvoudig: stabiliteit en consequentie. "Al decennialang hebben we een consequente strategie die resulteert in een jaarlijkse groei van ongeveer 20%. Onze strategie is gebaseerd op twee pilaren. Aan de ene kant ondersteunen we bedrijven die al in de Visma-familie zitten met hun organische groei en daarnaast zijn we ook actief bezig met acquisities."

Eén grote Visma-familie

Visma maakte een vliegende start. "In 2019 zijn we gestart met vier ondernemingen in België en Nederland. Ondertussen zijn we met bijna 50. We gaan steeds voor bedrijfskritische software - dus must haves, niet nice to haves. Daarnaast richten we ons op software die te maken heeft met complexiteit van lokale wetgeving."

"Ik vind het ontzettend fijn om te zien hoe onze hele Visma-familie samenwerkt. Dat zagen we heel mooi met Yuki en AdminPulse bijvoorbeeld. Een van de eerste dingen die we doen als er een nieuwe onderneming bijkomt, is de koppelingen tussen de software-oplossingen van de ondernemingen sterk verbeteren. Daarna volgt meestal een spontane samenwerking. Klanten weten ook dat beide bedrijven onderdeel zijn van de Visma-groep en stellen vaak vragen over andere software en hoe alles compatibel is met elkaar."

Nieuwe uitdagingen

Innovatie is een kernbegrip binnen de Visma-familie, dus het spreekt voor zich dat er ook vooruit gekeken wordt om te anticiperen op wat komt. "Artificial Intelligence, Machine Learning en Automation zijn niet nieuw, maar we verwachten dat die trend zich gaat versnellen in 2023. De recordsnelheid van de adoptie van ChatGPT is hier een mooi voorbeeld van."

Bart Schockaert, Customer Success Manager bij Yuki, beaamt dit.
"Het is moeilijk om de toekomst van accountancy te voorspellen, maar twee dingen zijn wel zeker: er studeren steeds minder mensen af als accountant en ondernemingen verwachten steeds meer van hun accountant. Je moet dan wel voor automatisatie gaan, want er zijn steeds minder mensen die meer werk moeten verzetten. Software speelt daar een enorm belangrijke rol in.

Ontwikkelaars moeten tools op de markt brengen die de accountant in staat stellen om efficiënter te werken, en dat is iets waar we bij Yuki zeker op inspelen. Daarnaast denk ik ook dat we iets moeten doen met de data die we capteren van alle ondernemingen. Zo kan software meer inzicht geven in bepaalde sectoren en is het zelfs mogelijk om fiscale benchmarks op te stellen."

Aantrekkelijke data voor cybercrime

Automation kan enkel met digitalisering, en dan loert ook cybercrime om de hoek. "Accountants hebben gevoelige data in hun handen, dus die verantwoordelijkheid is enorm. Enerzijds ter bescherming van hun klanten, maar ik verwacht ook steeds meer een adviseursrol naar ondernemers toe. Ze worden steeds meer een 'risk identifier' dus."

"De accountant van de toekomst zal veel meer moeten zijn dan enkel een accountant; hij zal ook adviseren op gebied van cybersecurity, sustainability en het bredere HR-vraagstuk."

"In eenzelfde trend verwacht ik ook een grotere verantwoordelijkheid van de accountant naar sustainability toe. Het vergroenen van de boekhouding zeg maar. Er komt steeds meer wetgeving op ons af, zowel landelijk als vanuit Europa, die ondernemers verplichten om compliant te zijn met sustainability aspecten. En wie gaat dat moeten controleren? De accountant, zonder twijfel."

"Ten slotte merken we ook een verandering in de markt waarbij ondernemers steeds meer bij de accountants aankloppen voor het bredere HR-vraagstuk. Daarover inzichten ontwikkelen en adviezen geven vraagt weer een nieuwe soort kennis. Niet enkel ondernemers, maar ook de accountancy-sector zelf worstelt met een personeelsprobleem.
De kennis die accountants dan in-house opdoen, kunnen ze ook vertalen naar hun ondernemers. De software van AdminPulse bijvoorbeeld helpt onze accountants om efficiënter met het beschikbare personeel om te gaan."

Joris Dresselaers, CEO van AdminPulse bevestigt hoe zij hun klanten optimaal wapenen tegen de stijgende werkdruk en personeelstekorten die accountants vandaag de dag ervaren. "Accountantskantoren vinden moeilijk personeel en kreunen onder de hoge werkdruk. Kantoorbeheer, niet in losse Excels maar in een geïntegreerd systeem, is onontbeerlijk voor de goede werking van een kantoor.

In de online kantoorbeheer oplossing AdminPulse, dat speciaal ontwikkeld is voor accountants, zie je in één oogopslag hoever het in jouw kantoor staat met alle taken en waar je actie moet ondernemen. In de strijd tegen de hoge werkdruk is dit cruciaal om fouten te voorkomen en geen dubbel werk meer te doen. Daarom kan je AdminPulse aan alle andere applicaties voor accountants koppelen, zodat gegevens automatisch uitgewisseld worden. Zo verminder je de werkdruk en verbeter je tegelijkertijd de dienstverlening aan je klanten."

Voordelen voor bedrijven én hun eindklanten

Dat Visma zoveel kan groeien door interne innovatie en acquisitie is ook niet verwonderlijk gezien de voordelen voor de bedrijven in de Visma-familie. "Voor ons is het belangrijk dat een bedrijf zijn autonomie blijft behouden,” verduidelijkt John. "We willen echt niet alles bij elkaar proppen en integreren. Bij ons krijg je ruimte voor autonomie en ondernemerschap."

"Zoals ik al zei is cybersecurity intern een hot topic. Wanneer een bedrijf zich aansluit bij Visma, dan voorzien wij een security label. We hebben live inzicht in de code, monitoren het dark web op eventuele beveiligingslekken of te koop gestelde data van klanten en we zetten white collar hackers in om gaten in de beveiliging op te sporen. Dit 24/7 en 365 dagen per jaar."

"Om af te sluiten nog een cijfertje waar we verschrikkelijk trots op zijn: 75% van de founders is vijf jaar na de acquisitie nog steeds aan boord. Ik geloof dat het komt door onze visie op co-creatie. We vragen aan iedereen om te blijven komen met feedback en ideeën, en dan gaan we samen de grote uitdagingen aan. En dat geldt voor iedereen, dus ook niet-klanten of bedrijven die (nog) niet tot de Visma-familie behoren. Laat maar komen die feedback."

Dit artikel verscheen oorspronkelijk bij Boekhouderstotaal 

Comments