Duurzaamheid: wat doen AdminPulsers?

AdminPulse sustainability team
Heel wat AdminPulse medewerkers zijn thuis ook erg begaan met duurzaamheid. Een aantal van hen schreef op wat ze zoal doen. Zeer divers!

Dat duurzaamheid geen ver-van-mijn-bed-show is, of alleen iets voor grote bedrijven, ontdekten wij toen we met het AdminPulse team deelnamen aan een workshop over duurzaamheid. Alle deelnemers bleken thuis met hun gezin ook hun steentje bij te dragen!

Dat je geen enorme revolutionaire zaken hoeft te ondernemen om duurzamer te zijn, lees je in deze getuigenissen van enkele AdminPulse teamleden.

Wat doen wij als gezin?

Sinds de energiecrisis zijn wij nog meer gaan nadenken hoe we als gezin van 5 duurzamer kunnen gaan leven. Wij kopen alleen nog wat ècht nodig is. Zo proberen wij geen voedsel te verspillen of overbodige zaken in huis te halen. We beperken afval door bijvoorbeeld shampoo in hervulbare verpakkingen te kopen.

De grootste impact op ons verbruik is echter dat we alle verlichting thuis vervangen hebben door energiezuinige LED-verlichting. Deze verbruiken niet alleen 85 tot 90% minder stroom, maar gaan ook veel langer mee dan reguliere lampen. Dus minder afval!

Ons gas- en waterverbruik verlagen we door korter en minder warm (soms zelfs koud) te douchen, de verwarming 3 graden lager te zetten en onze gashaard enkel nog voor speciale gelegenheden te gebruiken. Maar daarmee houdt het niet op. Zo hebben we zonnepanelen om duurzame energie op te wekken.

Lampen vervangen door duurzame LEDs

We zijn er als gezin van overtuigd dat iedereen met kleine of grote beetjes kan bijdragen aan een duurzamere wereld.

Véronique

Een zaadje in een grote wereld

Een zaadje in een grote wereld

Gezondheid, welzijn, onderwijs en armoede,.... zijn duurzame ontwikkelingsdoelen die me nauw aan het hart liggen. Mensen in armoede moeten met minder dan 1.25 dollar per dag rondkomen. Dit is helaas geen ver-van-mijn-bed show: een groot deel van onze familie in Guinee moet het met minder stellen. We helpen waar we kunnen. 

Zo zorgen we ervoor dat onze neefjes en nichtjes naar school kunnen gaan. Boekentassen, rugzakken en ander schoolmateriaal worden meegegeven aan kennissen die naar Guinee gaan. 

We helpen vrienden en familie met het oprichten van hun eigen zaakje: van stoffen- of klerenverkoper op markten tot taxi- of vrachtwagenchauffeur. Op deze manier hebben ze een inkomen en kunnen ze zelf hun gezin onderhouden. 

Maar de ‘struggle is real’ wanneer er iemand ziek is. De gezondheidszorg is schaars en duur. Samen met andere familieleden proberen we ervoor te zorgen dat ze de nodige medische zorgen krijgen. 

We zijn ons ervan bewust dat dit maar een klein zaadje planten is, in een heel grote wereld.

Eva

Kleine beetjes maken ook impact. 

Voor velen is duurzaam leven een hele opgave, een berg die je moet beklimmen, een straatje zonder einde,… maar het hoeft helemaal niet moeilijk te zijn. 

Een paar jaar geleden begon ik kritischer te kijken naar de producten die ik in huis haalde. Waar wordt het product gemaakt, door wie en in welke omstandigheden? Zijn er duurzame alternatieven? Kan ik een lokaal bedrijf steunen? Zet dit bedrijf zich in voor duurzaamheid? 

Ik sta stil bij de impact dat een product heeft op de maatschappij of het milieu.
Door deze mindset te hanteren zet ik geleidelijk aan heel mijn huishouden over op duurzame alternatieven. 

Eén product per keer. 


Esther

Kleine beetjes maken ook impact

Healthy people, happy people

‘Een gezonde geest in een gezond lichaam’ dat is mijn persoonlijke mindset! Ik probeer wekelijks 3x per week te sporten dat zorgt ervoor dat ik mijn hoofd kan leegmaken en geeft mij extra energie om er de volle 200% voor te gaan!


Ik stel dit niet alleen in mijn persoonlijk leven voorop, maar ik probeer dit ook over te brengen binnen ons bedrijf door collega’s te motiveren om te bewegen.

Veronique

Healthy people, happy people

Geen gras maar groentjes (en fruit)

Ons huis had een traditionele tuin: veel gras, wat struiken langs de rand en een enorme kersenboom in het midden. Die zorgt voor kersen, voor schaduw in de zomer en voor prachtige herfstkleuren. 

Met die kersenboom is onze liefde voor eten uit eigen tuin begonnen. Vandaag groeien er 22 soorten fruit! We kweken ook allerlei kruiden en groenten. 

Doordat we steeds meer aan permacultuur doen, komen er meer dieren in onze tuin. Het bouwen aan een eetbare tuin heeft ons ecologisch bewust gemaakt. We gebruiken geen kunstmest of verdelgingsmiddelen, zijn veel spaarzamer met water en voorkomen zoveel mogelijk afval.

Het is verbazingwekkend hoeveel kilo’s voedsel je uit een gewone tuin kan halen. Overschotten delen we uit of verkopen we voor een goed doel. Zo is onze tuin niet alleen een paradijs voor onszelf.

Carla

Geen gras maar groentjes (en fruit)

Comments